Ovanliga hundraser

msnadiaparkermd Husdjur

I Sverige presenteras varje år en lista över de vanligaste hundraserna. Det finns dock många raser som är ganska ovanliga, men som också kan passa dig som funderar på att skaffa en hund som husdjur.

Turkisk herdehund

Akbash är en ras som härstammar från västra Turkiet men den är dock inte erkänd som ras hos varken SKK eller FCI. Men av United Kennel Club i USA och av den turkiska kennelklubben är den godkänd som ras. Den kallas också anatolisk herdehund och den används till att vakta boskap. Själva namnet Akbash kommer från turkiskan och betyder vithuvud. Runt Medelhavet finns det olika herdehundar av molossertyp och Akbash påminner mycket om dem. Den är vit, långhårig och väger från 40–54 kilo. Den mindre vikten gäller för tikar. Mankhöjden är från 71–86 centimeter och även här gäller att tiken har den lägre mankhöjden. En akbash är vanligtvis en bra vakthund, men den kan visa ett aggressivt beteende. Den är intelligent och kan ha ett dominant beteende, och den behöver också jobba för att må bra och inte bli uttråkad.

Boskapshund i Tibet

Tibetansk mastiff är, som namnet skvallrar om ursprungligen från Tibet. Det finns berättelser från antiken då denna ras omnämns. I Tibet används den främst till att vakta boskap men också som vakthund i hemmen. I väst används den dock främst som sällskapshund då de är både lekfulla och toleranta med barn. Den har en stark vaktinstinkt och är vanligen misstänksamma mot främlingar. Den är också modig och van att fatta beslut på egen hand. Det är en stark, tålig och kraftig hund med en mankhöjd på 61–66 centimeter. Den kan vara svart, gråblå eller guldgul och pälsen är tjock och relativt lång.

Engelsk jakthund

Otterhound räknas som en av de äldsta raserna i Storbritannien. Det är en stor och stark hund som är byggd för att klara hårt arbete både i vatten och på land. Den arbetar helst i flock och jagar då utter men eftersom utterjakt är förbjudet används den vanligtvis som sällskapshund. Den har en raggig päls som kan vara gråsprängd, sandfärgad, vetefärgad eller blå eller vit med fläckar.

You May Also Like..

Du som äger egen häst

Att äga en egen häst är en dröm för många. Men det betyder också att det behöver konstant uppdateras med […]

Hitta hälsosamt foder till din hund

Våra fyrbenta vänner betyder mycket för oss och vi gör allt som står i vår makt så de ska få […]

Fiskar som husdjur

Det kan tillsynes enkelt att skaffa sig ett akvarium och ha fiskar som husdjur. Det är en tanke som genast […]